Virtual reality moet triatleet aan goud helpen

KIJK-redactie

13-08-2016 16:00:46

virtual reality

Een tweevoudig wereldkampioen triatlon gebruikte virtual reality om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen.

Ze heeft een racefiets van maar liefst 10.000 dollar. Maar die geldt niet als de belangrijkste troef van tweevoudig wereldkampioen triatlon Gwen Jorgensen. Dankzij een virtualrealitybril heeft de Amerikaanse zich thuis vanuit haar luie stoel al optimaal kunnen voorbereiden op de Spelen in Rio.

VR-pionier

De 30-jarige Jorgensen won de afgelopen jaren meer wedstrijden dan welke triatleet dan ook en wordt gezien als de meest dominante vrouw in haar sport. Om haar vorm voor de Olympische Spelen nog verder te perfectioneren, is ze geholpen door Joe Chen, een pionier in de VR-wereld.

Chen vloog naar Brazilië om 360-graden-beelden te maken van het taaie fietsparcours van Rio’s Copacabana, dat veel steile heuvels en lastige technische afdalingen kent. Hiervoor gebruikte hij een stel GoPro’s, gemonteerd op een hoogte die overeenkomt met die van een fietser. Met een VR-bril verkende Jorgensen vervolgens het hele fietsparcours en bestudeerde ze lastige onderdelen in detail.

In de toekomst kunnen triatleten nog meer uit de VR-beelden halen, verwacht Chen. Zo heeft hij plannen om het systeem te koppelen aan een hometrainer, waarmee de VR-training experience nog realistischer wordt. Hij denkt zelfs aan fysieke simulaties, waarbij de G-krachten van een parcours worden nagebootst.

Nederlands succes

De loodzware triatlon bij de vrouwen staat voor volgende week zaterdag op het programma. Daar hoopt Jorgensen na 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen het Olympisch goud in de wacht te slepen. Al hopen wij natuurlijk op succes voor de enige Nederlandse deelneemster: Rachel Klamer.

Lees ook het artikel ‘De Spelen en de knikkers’ in KIJK 8/2016 (hier te bestellen) of via Blendle.

Bronnen: Popular Science, Rio2016Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis