Vis geeft ‘uit je nek lullen’ nieuwe betekenis

KIJK-redactie

08-07-2012 13:00:37

Priapiumvis

Een pas ontdekte vis met zijn geslachtsdelen onder zijn kin blijkt rechtsdragend te zijn.

De meeste vissen hebben hun genitaliën aan de achterkant, net zoals de meeste zoogdieren. Maar een bijzonder visje uit Zuidoost-Azië doet het net even anders: zijn penis zit namelijk rechtsonder zijn bek. Een team van onderzoekers uit Japan en Vietnam hebben een nieuwe soort van dit visje ontdekt in de Vietnamese Mekongrivier.

Priapiumvis geslachtsdeel

Het uitsteeksel waar de geslachtsdelen en ook de anus van de vis zitten, wordt priapium genoemd en is eigenlijk een aanpassing van de borstvin. Door deze bijzondere eigenschap staan deze vissen ook bekend als priapiumvissen. De pas ontdekte priapiumvis, Phallostethus coolong genaamd, heeft slechts twee andere neefjes die in hetzelfde gebied voorkomen. P. coolong is erg klein (slechts 2 centimeter) en op bepaalde plekken doorzichtig, en heeft minder tanden en wervels dan andere priapiumsoorten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat alle gevangen mannetjes rechtsdragend zijn. Dat wil zeggen: het priapium hangt rechtsonder de kin van de vis. Naast de anus en zijn geslachtsdelen heeft deze kleine vis ook een soort zaag en een zwaard aan zijn kin. Onderzoekers denken dat hij hiermee het vrouwtje stilhoudt terwijl hij zijn sperma in haar brengt. Waarom deze vissen hun genitaliën aan de voorkant van hun lichaam dragen, is nog onbekend.

Bronnen: Zootaxa, New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar