Vissen houden zich aan verkeersregels

KIJK-redactie

19-11-2011 13:00:30

Hoe kan het dat grote groepen vissen nooit botsen? Wetenschappers hebben het antwoord gevonden: vissen houden zich aan verkeersregels.

Om chaos in het verkeer te voorkomen, hebben wij regels gemaakt. Zo gaan we langzamer rijden als er iemand voor ons rijdt en geven we gas als iemand van achteren op ons dreigt te botsen. Onderzoek, gepubliceerd in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences, toont aan dat vissen precies hetzelfde doen. Ook zij houden rekening met vissen die in hun buurt zwemmen, zodat ze er niet tegenaan botsen.

Om achter deze resultaten te komen, hebben onderzoekers uit Australië groepen van twee, vier of acht muskietvissen gefilmd. Deze beelden werden met tracking software bekeken, zodat elke vis in de gaten kon worden gehouden. Al snel ontdekten de wetenschappers patronen die erg leken op onze verkeersregels. Zo gaan vissen langzamer zwemmen als ze zich vlak achter een andere vis bevinden en sneller als ze vlak voor een ander zwemmen.

Mensen en vissen kennen dus dezelfde verkeersregels, maar mensen maken nog fouten waardoor ongelukken bij ons wel voorkomen. Toch lijkt hier verandering te komen. Auto’s die net nieuw op de markt komen, maken namelijk gebruik van sensors waarmee ze kunnen voelen waar andere auto’s zich op de weg begeven en daarop kunnen reageren. Voor we het weten, kunnen wij dus ook in een grote groep synchroon over de weg rijden.

Bronnen: Proceedings of the National Academy of SciencesABC News, Discovery News

Beeld: mattk1979/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws