Vleermuis ‘ziet’ ook stilzittende insecten

KIJK-redactie

19-09-2013 09:00:34

Lang werd gedacht dat echolocatie van vleermuizen niet tot op de detail nauwkeurig was. Beeldmateriaal van een vleermuis die een insect opeet, bewijst het tegendeel.

Vleermuizen hebben wel ogen, maar die zitten er eigenlijk meer voor de show. Een vleermuis ‘ziet’ door middel van echolocatie. Door hoge tonen te produceren en het terugkaatsen van die tonen waar te nemen, kan een vleermuis zijn omgeving bepalen. Sommige blinde mensen gebruiken dezelfde techniek om de omgeving waar te nemen.

vleermuis

Wetenschappers dachten lang dat deze methode niet zo verfijnd is, en vooral geschikt is voor het onderscheiden van op zichzelf staande objecten zoals een boom of een vliegend insect. Onderstaand filmpje bewijst het tegendeel: sommige vleermuizen hebben zo’n verfijnde echolocatie dat ze ook stilzittende insecten op bijvoorbeeld een blad kunnen waarnemen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, Wired

Beeld: Christian Ziegler/CC BY 2.5Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis