Vliegende truck gaat levens redden

André Kesseler

13-01-2014 13:00:31

Het Amerikaanse bedrijf Advanced Tactics wil een robotreddingstruckhelikopter bouwen.

Soms komen militairen in situaties terecht waar ze zo snel mogelijk uit gehaald moeten worden. Bemande helikopters zijn dan niet altijd een verstandige keuze, omdat je dan alleen maar nog meer mensen een gevaarlijk gebied in stuurt. Onbemand kan een goede optie zijn en voor dat soort gevallen ontwikkelt Advanced Tactics de onbemande Black Night Transformer. (Nou valt dat laatste deel van de naam nogal mee. Het Transformer-gedeelte bestaat eruit dat de motoren en de rotors naar buiten worden geklapt. Maar goed.)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Black Night Transformer hoeft overigens niet overal naartoe te vliegen. Hij kan er ook geheel zelfstandig door bijvoorbeeld vijandelijk gebied heen rijden. Ook zou hij volgens het bedrijf heel geschikt kunnen zijn om voorraden af te leveren of als een soort onbemande ambulance in een gevaarlijk gebied hulp te bieden.

Het is niet de eerste keer dat er wordt nagedacht over dit soort robotoestellen. (We denken aan de K-Max van Lockheed Martin.) Maar volgens een woordvoerder van het bedrijf wordt ‘de Transformer’ wel een stuk goedkoper dan de rest.

In het filmpje is overigens een schaalmodel te zien. Volgende maand worden de vliegcapaciteiten van de Black Night Transformer getest en dan zal niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk blijken of het ding van de grond komt.

Wij zien het eerlijk gezegd een beetje somber in. Het lijkt ons een vrij log apparaat, dat, om te kunnen vliegen, nauwelijks bepantserd kan worden. En of dat nou zoveel veiliger is dan een redelijk bewapende ‘normale’ legerhelikopter, is maar zeer de vraag.

BlackNight Drive

Specificaties

Lengte: 9,5 meter
Breedte: 5,8 meter
Hoogte: 2,5 meter
Gewicht: 1995 kg
Maximale vlieghoogte: 3050 meter
Snelheid op de grond: 112 km/u

Bronnen: Advanced TacticsPopular Science

Beeld: Advanced TacticsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar