VS kopen antidrone-magnetron versneld aan

André Kesseler

26-09-2019 08:59:46

phaser magnetron

Het Amerikaanse leger wil de Phaser volgend jaar al in kunnen zetten.

Iets meer dan een maand geleden lieten we je al kennis maken met Phaser, een wapen dat met een magnetronstraal vijandelijke drones uit de lucht kan halen. Kennelijk hebben de recente, vermoedelijk Iraanse drone-aanvallen op de Saoedische olie-installaties ervoor gezorgd dat het project in een stroomversnelling is geraakt.

Hoewel het systeem nog in ontwikkeling is, heeft het Pentagon namelijk besloten om de 16,8 miljoen dollar (15,2 miljoen euro) kostende Phaser alvast aan te kopen, zodat het “bij wijze van experiment in de praktijk, op een niet nader bekendgemaakte locatie buiten de VS kan worden getest”. Waar zou dat nou kunnen zijn…?

Lees ook:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eye-opener

Don Sullivan van Raytheon, de bouwer van het systeem, zegt erover: “Er zijn vrij recente incidenten, bijvoorbeeld in Jemen, waar een zeer forse drone met een grote explosieve lading ongeveer 40 mensen doodde. Dat was al een echte eye-opener. Maar wat er in Saoedi-Arabië gebeurde, heeft het gevaar van drones nog meer benadrukt.”

Er zitten verschillende voordelen aan het magnetronsysteem. In tegenstelling tot andere afweersystemen is het in staat om een heel stuk lucht te bestrijken. Zo kan een aanval met een zwerm drones toch worden gestopt. Bovendien wordt de inzetbaarheid – in tegenstelling tot lasers – niet beperkt door het weer.

Beperkt

Overigens is Phaser niet geschikt voor heel grote, snelle en hoogvliegende drones. Het systeem is in staat om toestellen uit de lucht te halen die niet meer wegen dan 25 kilo, tussen de 350 en 1000 meter hoog vliegen en zich met 380 km/u voortbewegen.

Bij de aanval op de Saoedische olie-installatie waren kruisraketten en drones betrokken, bij elkaar zo’n 20 stuks, en volgens ingewijden had het anti-dronewapen in ieder geval een deel van de drones uit de lucht kunnen branden.

Bronnen: Rayteon, Popular Mechanics

Beeld: Raytheon

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes