VS maken haast met kleine lasers

André Kesseler

06 November 2013 11:00

Het Pentagon heeft contracten afgesloten voor de ontwikkeling van kleine lasersystemen. Die zullen niet alleen in bemande, maar ook in onbemande toestellen worden geplaatst.

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie wil schijnbaar haast maken met de ontwikkeling van laserwapens (zie ook KIJK 5/2013). Onder  de naam Project Endurance geeft DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, 14,6 miljoen dollar aan Northrop Grumman en 11,4 miljoen aan Lockheed Martin.

Volgens DARPA is het de bedoeling dat er het project leidt tot “het miniaturiseren van lasertechnologieën, het ontwikkelen van nauwkeurige target tracking en een lichtgewicht lasersysteem waarmee doelen kunnen worden aangevallen.”

rq170large

In 2011 claimde Iran dat het een Amerikaanse RQ-170 Sentinel had neergehaald. Om dat in de toekomst te voorkomen, wil het Pentagon dat soort toestellen uitrusten met een lasersysteem.

Nu wordt het al een hele klus om een klein lasersysteem in bestaande bemande toestellen onder te brengen, laat staan in UAV’s. Maar schijnbaar wil het Pentagon ook iets doen aan de kwetsbaarheid van onbemande toestellen die vaak lange tijd laag en traag boven vijandelijk gebied rondhangen.

Project Endurance moet ervoor gaan zorgen dat de eerste lasersystemen in 2016 klaar zijn voor gebruik.

Bron: Wired

Beeld: US Air Force


Meer Nieuws