US Armed Forces krijgt nieuwe nachtzichtkijkers

Laurien Onderwater

25-06-2018 12:59:27

nachtzichtkijkers

Het Amerikaanse leger en het marinierskorps zullen dankzij de nieuwe nachtkijkers een beter bewustzijn van de situatie om hen heen hebben tijdens missies.

Het Amerikaanse Intelligence, Surveillance and Reconnaissance-bedrijf L3 Technologies heeft een driejarig contract van 391 miljoen dollar gekregen om een nieuwe generatie nachtzichtkijkers te ontwikkelen. Deze moeten de mobiliteit, het richten en de manoeuvreerbaarheid van grondtroepen verbeteren.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom zie je groen door een nachtzichtkijker?

Groen versus wit

Nachtzichttechnologie heeft voor een ware revolutie gezorgd in de oorlogsvoering. Dankzij nachtzichtkijkers hoefden soldaten niet meer te wachten tot de zon opkwam, maar konden ze ’s nachts ook gewoon de vijand in de gaten houden. Omdat de nachtzichtbrillen van zulk groot belang zijn, is het belangrijk dat ze up to date blijven. Daarom worden de kijkers regelmatig verbeterd.

Een voorbeeld van zo’n verbetering is de op de helm gemonteerde verrekijker Night Vision Goggle II (BNVG II) Generation-3 Dual-Tube (een mond vol) die wordt ingezet bij de US Marine Corps. Deze technologie maakt gebruik van witte fosfor-beeldversterkingstechnologie om het omgevingslicht van sterren en andere bronnen te versterken. Onderstaande afbeelding laat het verschil zien tussen groene en witte fosfornachtbeelden:

Verder bevat de nachtzichtkijker ook een warmtebeeldcamera (COTI, Clip-On Thermal Imager) voor thermische doeldetectie. Dit zorgt voor meer helderheid, zodat soldaten in dichtbegroeide gebieden kunnen zien en zelfs explosieven kunnen identificeren. Bovendien biedt het nieuwe ontwerp een grotere dieptewaarneming voor een verbeterde situational awareness.

Door struiken heen kijken

Dankzij het ergonomische ontwerp en het lage gewicht van de BNVG II Generation-3 Dual-Tube nachtzichtbril kan hij eenvoudig op helmen worden gemonteerd en kan deze alleen of met de COTI-eenheid worden gebruikt. De nachtzichtkijker werkt goed in donkere omstandigheden, maar ook bij mist, regen, stof, rook én kan door struiken heen kijken.

Tot nu toe is de BNVG II ingezet bij de Force Reconnaissance en Explosive Ordnance Disposal Marines, maar de kijker zal naar verwachting volgend jaar volledig operationeel worden.

Ondertussen gaat L3 Technologies door met de ontwikkeling van de Enhanced Night Vision Goggle – Binocular (ENVG-B) die ook gebruik zal maken van witte fosforbeelden. Bovendien zal de ENVG-B gebruik maken van augmented reality-algoritmes om te communiceren met het Nett Warrior-netwerk van het leger.

To be continued én to be updated.

Bronnen: L3 Technologies, US Marine Corps, New Atlas

Beeld: US Marine Corps/Staff Sgt. T. T. Parish

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis