VS probeerden DNA Bin Laden te krijgen via vaccinaties

kijkmagazine

14 July 2011 09:00

Krant 'Bin Laden Killed...' voor Witte Huis

Om DNA van Osama bin Ladens familie in handen te krijgen, zette de CIA een nepvaccinatieprogramma op in Pakistan, meldt de Britse krant The Guardian.

In mei werd hij dan eindelijk gevonden: de terroristenleider Osama bin Laden, onder meer verantwoordelijk voor de aanslagen op het World Trade Center van 11 september 2001. Tijdens de lange weg naar deze veelbesproken raid toe, blijken de Amerikanen te hebben geprobeerd om genetisch materiaal te pakken te krijgen van de ‘Bin Ladens’ op een opmerkelijke manier: door het uitdelen van gratis vaccinaties in Abbottabad, de Pakistaanse stad waar de familie zich verschool.

Het vaccinatieprogramma begon in maart 2011. Toen trok de door de Amerikanen gerekruteerde arts Shakil Afridi, zelf een Pakistani, naar Abbottabad om de bevolking kosteloos in te enten tegen Hepatitis B. Afridi begon zijn zogenaamde stukje liefdadigheid in een arme wijk, Nawa Sher genaamd, maar trok binnen een maand naar het veel rijkere Bilal Town, waar Bin Laden met zijn familie woonde. Opmerkelijk, want een Hepatitis B-vaccinatie bestaat doorgaans uit drie doses, waarvan de tweede minstens een maand na de eerste wordt gegeven. Het ziet er dus naar uit dat de inenting van de arme inwoners van Nawa Sher niet is voltooid om haast te maken met de jacht op Bin Laden.

Toen Afridi vervolgens eenmaal was neergestreken in Bilal Town, slaagde hij erin een verpleegkundige het complex van de Bin Ladens binnen te sturen om vaccinaties toe te dienen. Schijnbaar kreeg deze Mukhtar Bibi van de dokter een of ander apparaatje mee, waarvan niet bekend is waar het voor diende en of het door Bibi werd achtergelaten in het huis. Of ze erin slaagde bij het zetten van de spuiten daadwerkelijk Bin Laden-DNA te verzamelen, is ook niet duidelijk. Mocht dat zo zijn, dan zou het verklaren hoe de Amerikanen vlak na hun raid op basis van DNA-analyse met 99,9 procent zekerheid konden claimen dat ze de juiste persoon hadden gedood.

Hoe dan ook is er nog veel onzeker over de precieze gang van zaken, te meer daar de CIA er (uiteraard) het zwijgen toe doet. Wel mogen we aannemen dat het bekend worden van deze actie de toch al niet briljante relatie tussen de VS en Pakistan geen goed heeft gedaan…

Meer over targetted killings zoals het doden van Osama Bin Laden door de VS lees je in het artikel ‘Het recht van de sterkste’, te vinden in KIJK 8/2011.

Bron: The Guardian

Beeld: Jewel Samad/AFP/ANP


Meer Nieuws