Vuisten zijn om mee te vechten

KIJK-redactie

20 December 2012 09:00

vuistgevecht

Als enige primaat kunnen wij onze vuist compleet sluiten. Hiervoor is een reden: onze handen zijn geëvolueerd om mee te vechten.

De proporties van onze handen zorgen ervoor dat wij een gesloten vuist kunnen maken. Op die manier beschermen we onze botten, spieren en pezen tijdens een vuistgevecht. Hoe beter je een gesloten vuist kunt maken, des te beter kun je opkomen voor jezelf en anderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utah.

Agressief?

Mensen hebben heen zich door de eeuwen afgevraagd of we agressieve wezens zijn. Op zoek naar een antwoord, keken de onderzoekers naar de anatomie van de hand. En wat blijkt? Onze relatief korte vingers en kleine handpalm vormen een perfecte gebalde vuist. Hierin zijn we duidelijk anders dan andere primaten: als apen van hun lange vingers een vuist proberen te maken, komen ze niet verder dan een C-vorm.

Vuisten

Links de hand van een chimpansee, rechts van een mens. De eerste kan geen perfecte vuist maken, de tweede wel.

Lang dachten wij dat onze handen deze kenmerken hadden zodat we gereedschappen kunnen vasthouden en gebruiken. En dat is ook zo, benadrukken de wetenschappers. Maar naast deze delicate bezigheid heeft onze vuist duidelijk meer functies.

Harde klap

Om te onderzoeken wat het voordeel is van een flinke rechtse boven een zogenoemde bitchslap, lieten de wetenschappers beoefenaars van vechtsporten slaan tegen een boksbal. Tot de verbazing van de onderzoekers was de klap van de platte hand even hard als van een vuist. Maar omdat je gebalde vuist kleiner is dan je hand, was de kracht per oppervlakte 1,7 tot 3 keer hoger dan bij een klap van de platte hand. En dat betekent meer schade.

Bron: Journal of Experimental Biology, University of Utah via EurekAlert!

Beeld: Denise Morgan for the University of Utah, Marsyars/CC BY-SA 3.0










Meer Nieuws