Waarom heet de aarde aarde?

André Kesseler

17 August 2010 13:00

“Wie heeft bedacht dat onze planeet ‘aarde’ heet?” vraagt KIJK-lezer Bas Groenewoud zich af.

De namen van de planeten om ons heen komen uit de Griekse en Romeinse mythologie, vaak op basis van hun uiterlijk of ‘koers’. Venus, de helderste, werd bijvoorbeeld genoemd naar de godin van de liefde en de rode planeet Mars naar de god van de oorlog.

Maar zet ‘Aarde’ naast ‘Venus’ en ‘Mars’ en de naam van onze planeet voelt toch een beetje als de vreemde eend in de bijt. En is dat feitelijk ook. Toen eenmaal bekend was dat die grote bol waarop wij leven niet de enige in zijn soort was, was het ook zaak dat ‘ding’ van een naam te voorzien. Waarschijnlijk spraken we er al over als ‘grond’ of ‘bodem’.

De oorsprong van het woord aarde is dan ook te vinden in de etymologie. Het woord aarde komt waarschijnlijk van het Indo-Europese ‘er’, dat uiteindelijk in het Germaans ‘ertho’ werd en leidde tot het Duitse ‘erde’ en het Nederlandse ‘aarde’. Maar wie besloot dat aarde voortaan niet alleen voor ‘grond’, ‘bodem’ of ‘droog land’ stond, maar ook voor onze complete thuisplaneet, valt helaas niet meer te achterhalen.

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: NASA


Meer KIJK antwoordt