Waarom doen katten aan massage?

KIJK-redactie

13-06-2016 13:00:18

massage

Mensen die katten in hun huis hebben rondbanjeren weten er alles van: poezebeesten geven een massage aan alles wat een beetje zacht is. Waarom?

Dat is een overblijfsel uit hun jeugd. Kleine katjes ‘masseren’ hun moeder om de melkproductie te stimuleren. Dit gedrag wordt ook wel melktrappelen genoemd. Katten blijven dat vervolgens hun hele leven doen. Ze masseren niet alleen hun soortgenoten, maar alles wat een beetje zacht is, zoals kussens, mensenbenen en banken.

Schattigheid

Opvallend is dat dit gedrag bij wilde katten veel minder voorkomt; ze leren het na verloop van tijd af. Dat huiskatten het blijven doen, komt door ons selectiebeleid. We zijn door de eeuwen heen katten gaan selecteren die zo lang mogelijk hun jeugdige eigenschappen behouden. Wij willen immers in onze huisdieren eigenschappen als schattigheid en speelsheid, en dat zijn specifieke kindereigenschappen.

Bij honden leidt dat tot rassen waarbij de ogen ver uit elkaar staan en die een relatief smalle schedel hebben; eigenschappen die normaal bij puppy’s horen. Bij katten zorgt die wens, eerder per ongeluk dan expres, ook voor de massage-eigenschap.

Japanse massage

Overigens maken ze in Japan handig gebruik van deze eigenschap:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 5/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Hidde Boersma

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes