Waarom werden Hiroshima en Nagasaki gebombardeerd?

KIJK-redactie

24 October 2011 13:00

Hiroshima na atoombom

Waarom werden de eerste atoombommen niet op grotere Japanse steden gegooid dan Hiroshima en Nagasaki? “Dat,” zo denkt KIJK-lezer Wesley Dankers, “zou toch veel meer indruk hebben gemaakt dan de vernietiging van deze twee relatief onbekende steden?”

De Amerikanen hadden drie steden in het zuiden van Japan uitgekozen als geschikt doelwit voor een atoomaanval: Hiroshima, Kokura en Nagasaki. Hoewel deze alle drie zware industrie en/of militaire faciliteiten hadden, waren ze nog niet gebombardeerd. Tokio wel: grote delen van de hoofdstad lagen al plat. Het effect van een atoombom zou daar dus lang niet zo duidelijk zijn.

Het weer bezegelde uiteindelijk het lot van Hiroshima en Nagasaki. Een verkenningsvliegtuig boven Hiroshima rapporteerde op de ochtend van 6 augustus 1945 dat het zicht er goed genoeg was om een atoombom af te werpen. Kokura had geluk: daar was het op 9 augustus te bewolkt, en dus werd koers gezet naar Nagasaki.

Materiaal dat de laatste jaren boven water is gekomen, lijkt er overigens op te wijzen dat niet de atoombommen Japan op de knieën kregen, maar de oorlogsverklaring van de Sovjet-Unie aan Japan op 8 augustus 1945. De Japanse regering wilde via bemiddeling door de Russen (die neutraal waren) tot een wapenstilstand met de VS komen. Toen de Sovjet-Unie mee ging doen aan de oorlog in het Verre Oosten, viel dat plan in duigen en was alle hoop verloren.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Leo Polak, beeld: U.S. Air Force


Meer Nieuws