Waarom slaat mijn hart weleens over?

KIJK-redactie

30 September 2019 10:59

“BONK!” Daar slaat de schrik je om het hart. Vrij letterlijk, want zojuist gaf je hart een opvallend harde slag. En daar is er nog zo eentje! Wat zou er aan de hand zijn? Is dit een voorbode van de een of andere hartkwaal?

Cardioloog Sander de Vos (ziekenhuis Bernhoven) stelt ons gerust. “In verreweg de meeste gevallen is er niets aan de hand met zo’n hart.” Hij legt uit waardoor deze overslag veroorzaakt wordt. “Eigenlijk komt het doordat de boezems of de kamers te vroeg samentrekken”, vertelt De Vos. “Maar die te vroege samentrekking voel je niet. De bonk die je voelt, is de daaropvolgende slag, die extra hard is doordat het hart in de langere tussenpoos helemaal vol heeft kunnen lopen. Het hart moet dus krachtiger samentrekken om al dat bloed eruit te pompen.”

Per ongeluk

Maar waar komt die te vroege slag dan zo plotseling vandaan? “Er ontstaat per ongeluk een elektrisch signaaltje in zomaar een stukje van de hartspier, dus niet in de zogenoemde sinusknoop die normaal gesproken het begin van een samentrekking inluidt.”

Zoals gezegd gebeurt dit bij volledig normale harten. De Vos: “Alleen als je er veel last van ondervindt of als je ook andere lichamelijke klachten hebt, moet je ermee naar de dokter.” Omdat het hart onder invloed staat van het zenuwstelsel, kunnen overslagen worden uitgelokt door factoren als stress, cafeïne of roken. “Veel mensen kunnen van de overslagen afkomen door minder koffie te drinken en te stoppen met roken”, zegt de cardioloog. Met dat laatste doe je je hart natuurlijk sowieso een groot plezier, of het nou overslaat of niet.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer KIJK antwoordt