Waarom telt een voedingswaardetabel niet op tot 100 gram?

André Kesseler

09 August 2010 13:00

Als je alle items in een voedingswaardetabel bij elkaar optelt, kom je niet netjes uit op 100 gram. Waardoor komt dat?

“Toen ik mijn scheikunde-examens aan het leren was, keek ik eens naar de voedingswaardetabel op een zakje chocoladepinda’s”, mailt KIJK-lezer Rogier van Dinther. “Ik dacht dat logischerwijs alle vetten, eiwitten, enzovoort bij elkaar precies 100 gram moeten zijn. Maar bij de chocopinda’s in kwestie kwam het totaal slechts uit op zo’n 95 gram. Bij andere producten die ik bekeek, blijkt net zoiets aan de hand te zijn. Dus waar is de rest gebleven?”

Grofweg bestaat het antwoord op deze vraag uit drie delen. Om een volledige voedingswaardebalans te krijgen, moet je het totaal aan droge stof optellen. Daar zit ook het voedingsvezelgehalte en het asgehalte (de hoeveelheid mineralen) bij, die vaak niet in zo’n tabel zijn opgenomen.

Verder kent elke chemische bepaling van bijvoorbeeld eiwit of vet een bepaalde onnauwkeurigheid, waardoor de totale voedingsstoffenbalans tussen de 0 en 2 procent kan afwijken. Tot slot bestaan voedingsmiddelen (weliswaar in kleine hoeveelheden, maar toch) uit een groot aantal andere stoffen die niet worden geanalyseerd.

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!

Bronnen: Voedingswaardetabel.nl


Meer KIJK antwoordt