Waarom wordt geld niet gewassen?

André Kesseler

07-09-2011 13:00:24

Gewassen geld

Corrie Visser hoort vaak dat er op geld zo veel bacteriën zitten. Zou je het dan niet met enige regelmaat moeten wassen?

Er is nogal wat onderzoek naar gedaan naar ‘vies geld’. Bijvoorbeeld door Zwitserse wetenschappers, die diverse griepvirussen op bankbiljetten plaatsten en die vervolgens bij kamertemperatuur bewaarden. Sommige virussen overleefden het maar een uurtje of twee, andere 72 uur. Als er ook een klein beetje snot werd toegevoegd, hielden bepaalde virussen het zelfs zeventien dagen lang vol. Reden genoeg voor de Zwitsers om bijvoorbeeld restaurantmedewerkers te waarschuwen voor de gevaren.

Microbioloog Frank Vriesekoop verzamelde vorig jaar 1280 bankbiljetten uit tien landen: van de VS tot Nigeria en van Groot-Brittannië tot China. Alle biljetten waren afkomstig van voedselgerelateerde plekken: restaurants, slagerijen of bijvoorbeeld een hotdogstand. Op de schoonste biljetten vond Vriesekoop 20 zogenoemde colony forming units (cfu’s; bacteriën of schimmels), op de smerigste kwamen 25.000 cfu’s voor. Hoe ouder het biljet en hoe armer het land van herkomst, hoe viezer de biljetten. Maar slechts een klein deel van die allervieste biljetten bevatte gevaarlijke bacteriën; het overgrote deel was onschadelijk. Vriesekoop benadrukt dat nog allerminst duidelijk is wat de relatie is tussen geld en de overdracht van ziektekiemen, en raadt aan gewoon af en toe je handen te wassen als je geld hebt beetgehad.

Flore Kraaijeveld van de Nederlandsche Bank laat weten dat sorteermachines niet letten op bacteriële besmetting. “De biljetten worden op heel veel punten gecontroleerd; op beschadigingen bijvoorbeeld en of ze niet te smoezelig zijn. Papiergeld dat niet aan de eisen voldoet, gaat naar de versnipperaar.” Muntgeld, dat veel langer meegaat dan papier, wordt minder vaak gecontroleerd en al helemaal niet gewassen. Voordat helder is of je van vies geld nu echt ziek kunt worden, lijkt het ook niet nodig om daarmee te beginnen.

Smetvrezende geldpinners kunnen intussen wél terecht in Japan. Daar staan al jaren zogenoemde clean ATM’s, geldautomaten die de biljetten voor uitgifte langs een paar hete rollen voeren, waardoor de flappen worden gedesinfecteerd.

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: ShutterstockPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws