WarkaWater-torens gaan water vangen

André Kesseler

31-03-2014 16:00:59

De Italiaanse artiest, architect en industrieel ontwerper Arturo Vittori werkt al een paar jaar aan een nieuwe manier om drinkwater te verzamelen. Volgend jaar wil hij in Ethiopië twee prototypes plaatsen.

Volgens Vittori zijn er op de wereld 768 miljoen mensen die geen toegang hebben tot vers drinkwater en elke dag sterven 1400 kinderen aan de gevolgen daarvan. Daarom bedacht hij de WarkaWater-torens, die volgens hem een kleine 100 liter water per dag uit de lucht kunnen plukken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De torens worden gebouwd met materialen die lokaal beschikbaar zijn zoals bamboe of rus (een plantensoort die wel wat op gras lijkt). Een toren kan door een man of 4 in een week gebouwd worden en kost ongeveer 550 dollar (400 euro).

warka-05

In die constructie van een kilo of 40 wordt vervolgens een soort plastic gaas gehangen, dat wel wat weg heeft van die netjes waarin sinaasappels worden verkocht. Op dat net van polypropyleen en nylon slaat ’s nachts dauw neer. De druppels glijden langs het materiaal naar beneden en worden verzameld in een container in de voet van de toren.

Vittori wil volgend jaar twee torens plaatsen in Ethiopië en zoekt daar de komende tijd sponsors voor.

Bronnen: Wired

Beeld: Arturo Vittori

 

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar