Wat gebeurt er als je zonder pak uit een ruimteschip stapt?

André Kesseler

05 May 2010 13:00

Gezond is het zeker niet: een ruimtewandeling maken in je gewone kloffie. Maar wat gebeurt er dan precies met je lichaam?

Als we films en tv-series mogen geloven, krijgen astronauten die zonder ruimtepak in de leegte belanden te maken met opzwellende gezichten en uitpuilende oogbollen, gevolgd door een explosie van bloed, spierweefsel, vet en organen. Een regisseur die echt helemaal los wil gaan, doet er nog een beetje hersenweefsel bij ook.

Maar de werkelijkheid is minder spectaculair. Uit experimenten met onder meer muizen en apen was al duidelijk dat de huid weliswaar licht opzwelt, maar dat een pakloze ruimtevaarder waarschijnlijk niet meteen het bewustzijn verliest en al helemaal niet uit elkaar klapt.

Het definitieve bewijs werd geleverd door een ongeluk met de Russische Sojoez 11-module, die tijdens een ruimtemissie in juni 1971 plotseling druk verloor. De drie kosmonauten kwamen om, maar toen de lichamen eenmaal terug op aarde werden geborgen, was daar niets bijzonders aan te zien. Geschat wordt dat de drie ruimtevaarders nog zeker een minuut hebben geleefd.

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: NASA


Meer KIJK antwoordt