Waterflesje vult zichzelf

KIJK-redactie

01-02-2016 13:00:48

Een Australiër heeft een waterflesje bedacht dat zich tijdens het fietsen uit zichzelf vult met vers water.

Als je drinken uit de koelkast haalt, dan condenseert het pak of de fles. Hier maakt de Australiër Kristof Retezár gebruik van in zijn gadget. Zijn bidon zet het vocht uit de lucht om in drinkwater terwijl je fietst. Hoef je onderweg nooit meer te zoeken naar een waterkraantje langs de weg.

Op de fiets

Hoe werkt het zelfvullende flesje van Retezár? Het voorste deel van de flessenhouder koelt af door de lucht die er langs stroomt als je fietst. Dit gedeelte vangt ook wat lucht op. Het achterste gedeelte van de houder wordt verwarmd via de zonnecellen die bovenop de houder zitten. Door het temperatuurverschil tussen de twee delen van de houder, gaat vocht uit de lucht condenseren en drupt dit het flesje in. In ideale omstandigheden kan het flesje een halve liter per uur ‘produceren’.

Maar komt er dan geen troep mee met de lucht? In het prototype flessenhouder zit al wel een filter voor vliegjes, Retezár is nog aan het nadenken over een filter om vervuilende roetdeeltjes en dergelijke te kunnen filteren. Het idee van de bidon is ook dat die vooral wordt gebruikt op lange fietstochten door de natuur, vandaar dat er nu nog geen roetfilter op het prototype zit.

Ontwikkelingslanden

Retezár heeft naast zijn bidonversie – die eind dit jaar op de markt moet komen – ook een idee om water uit de lucht te halen in gebieden waar mensen om water verlegen zitten. Het is dan niet handig om te moeten fietsen, dus wil hij een constructie maken waar de zonnecellen een ventilator aandrijven die zorgt voor de instroom van warme lucht.

Bronnen: ScienceAlert, Techinsider, LiveSciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws