‘Golven kunnen objecten sturen’

KIJK-redactie

11-08-2014 13:00:49

Wetenschappers hebben op maat gemaakte golven gebruikt om een object over het water te sturen. Ze hopen dat de techniek in de toekomst kan helpen om olievlekken onder controle te houden.

Australische wetenschappers hebben golfgeneratoren gebruikt om op maat gemaakte golven te produceren, waarmee ze een pingpongbal over het wateroppervlak kunnen laten bewegen. Verrassend genoeg beweegt het balletje in tegengestelde richting als de golven. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar onderzoekers hopen dat ze hem in de toekomst kunnen gebruiken om gelekte olie vast te houden in een bepaald gebied.

Om de beweging van de waterstroom in beeld te brengen, verdeelden de wetenschappers zogenaamde ‘tracer particles’ over het water. Ze volgden de beweging van deze deeltjes en maakten zo plaatjes waarop de stroming van het water te zien was. In eerste instantie bleek er in het midden van de golf een stroming met de golf mee te bewegen. Toen de onderzoekers de golven hoger maakten, draaide de stroming om. Met behulp van deze gegevens konden ze een pingpongbal over het water sturen.

De techniek kan volgens de onderzoekers handig zijn om olielekken onder controle te houden. Door de juiste golven op te wekken kan de olie worden vastgehouden in een bepaald gebied. Maar zo ver is het nog niet. De onderzoekers deden hun onderzoek binnen, onder gecontroleerde omstandigheden met kleine golven. Heel anders dan midden op zee dus. Toch denken ze dat de techniek ook bij hogere golven en in de aanwezigheid van onvoorspelbare golven gebruikt zou kunnen worden.

Bronnen: Nature Physics, Australian National University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis