Win eclipsbrilletjes voor zonsverduistering

MtB

12-03-2015 09:00:53

Om te zorgen dat onze lezers veilig naar de zonsverduistering kunnen kijken, geven we vijf keer twee eclipsbrilletjes weg.

Dit jaar begint de astronomische lente wel heel bijzonder: op vrijdag 20 maart vindt voor Nederland de grootste zonsverduistering van dit decennium plaats. De maan zal op het hoogtepunt ongeveer 84 procent van de zon bedekken. De volledige eclips is te zien vanaf de Faeröer Eilanden en Spitsbergen. Waar je ook naar de verduistering gaat kijken, je hebt altijd een eclipsbrilletje nodig om dit veilig te kunnen doen.

Zeldzaamheid

Elke paar jaar vindt er ergens ter wereld wel een volledige zonsverduistering plaats. Maar voor Nederland was de laatste op 11 augustus 1999 en de eerstvolgende op 7 oktober 2135. Dus een zonsverduistering kunnen zien vanuit eigen land is zeldzaam. Iets meer kans heb je om een gedeeltelijke zonsverduistering mee te maken. Alhoewel de eerste noemenswaardige gedeeltelijke verduistering in 2026 plaatsvindt en daarna pas weer in 2090.

Op de website van NOVA staat alle nuttige informatie over de zonsverduistering van aankomende 20 maart. Daarnaast heeft NASA de mogelijkheid om online te berekenen wanneer er weer een verduistering plaatsvindt in Nederland.

Maak kans

Wil je kans maken op twee eclipsbrilletjes om de zonsverduistering veilig te aanschouwen? Dat kan hier. Zorg dat je morgen (13 maart) voor 10.00 uur je gegevens hebt ingevuld en je e-mailadres hebt bevestigd, en wie weet liggen de brillen binnenkort op je deurmat!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws