WK-mascotte wordt met uitsterven bedreigd

KIJK-redactie

13-06-2014 16:00:45

Het driebandgordeldier wordt met uitsterven bedreigd. En laat dit nou net de mascotte van het WK in Brazilië zijn.

Aankomende weken zitten voetbalfanaten weer aan de buis gekluisterd: het WK is begonnen. En daar hoort natuurlijk een mascotte bij. Dit jaar kreeg het driebandgordeldier (Tolypeutes tricinctus) deze eer. Maar helaas wordt dit zoogdier ernstig bedreigd, zo blijkt uit de gegevens van de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten.

Het driebandgordeldier verdedigt zichzelf door op te rollen als een bal (lekker toepasselijk voor het WK dus), maar tegen de mens is dit beestje niet bestand. Zijn leefgebied, een droog steppe-achtig bosgebied, wordt de laatste jaren in rap tempo verwoest en omgezet in soja- en suikerrietplantages. Dit heeft ertoe geleid dat de populatie in 15 jaar tijd met een derde is afgenomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Naast deze diersoort worden er nog ruim 20.000 soorten bedreigd. Zo loopt maar liefst 79 procent van de orchideeënsoorten gevaar om uit te sterven en wordt ook de Japanse paling door overbevissing bedreigd. Maar ja, dat zijn natuurlijk geen WK-mascottes…

Bron: IUCN

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: John Cummings/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws