Wolkenkrabbers zonder schaduw ontworpen

MtB

17 March 2015 09:00

Door spiegels te gebruiken, hebben architecten een combinatie van wolkenkrabbers ontworpen die schaduw vermindert.

Wolkenkrabbers lijken de ideale oplossing voor wanneer er nog weinig ruimte is om te bouwen. Een groot nadeel is de gigantische schaduw die zo’n gebouw geeft. Architectenbureau NBBJ uit Londen is met het aloude idee van spiegels aan de slag gegaan om dit probleem op te lossen. Het bedrijf heeft een ingenieuze combinatie van twee wolkenkrabbers ontworpen waarbij de één de schaduw van de ander gedeeltelijk teniet doet.

Op de noordelijke wolkenkrabber zit een grote, gebogen spiegel. Het zonlicht dat de spiegel reflecteert, komt precies in de schaduw van de zuidelijke wolkenkrabber terecht. Het systeem is zelfs zo goed afgesteld, dat dit trucje gedurende de hele dag werkt. Dit is te zien op afbeelding hieronder. De gele puntjes zijn de zonnestralen die de schaduw verdrijven.


Een zorg zou kunnen zijn dat het reflecterende zonlicht mensen zal verbranden als mieren onder een vergrootglas. Hiermee hebben de ontwerpers gelukkig rekening gehouden: de spiegels verspreiden het zonlicht. De zonnestralen worden dus niet gebundeld tot één hete straal.

Bronnen: Wired

Beeld (systeem): NBBJ


Meer Nieuws