Word meubelmaker met MIT’s AutoSaw

kijkmagazine

01-03-2018 12:59:31

autosaw

Met de robots van AutoSaw voorkom je nare zaagongelukken én zit je niet meer vast aan een ontwerp van de IKEA.

Bouwpakketten van de IKEA zijn ontzettend handig: (bijna) iedereen kan ze zelf in elkaar zetten, alleen zit je wel vast aan een specifiek ontwerp. Of dat mooie kastje precies past op de plek die je in gedachten had, is ook maar de vraag. En het meubel zelf ontwerpen en maken is alleen weggelegd voor de échte doe-het-zelvers.

MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) heeft nu een slimme en veilige oplossing bedacht: AutoSaw. Dit is een experimenteel systeem, waarbij ‘amateurs’ op de computer een eigen ontwerp kunnen maken. Robots zagen daarna hout in de juiste stukken, die jij vervolgens als bouwpakket in elkaar kunt zetten tot een meubel.

Professionele template

Om het meubelontwerp te maken, wordt bestaande software – OnShape CAD – gebruikt die erg gebruiksvriendelijk is. Je begint met een professioneel ontworpen template van het gewenste meubelstuk en kunt dit naar eigen inzien aanpassen. Verschillende parameters – zoals de hoogte van en de afstand tussen tafelpoten – kunnen worden versteld en je ziet meteen wat deze aanpassingen doen met het ontwerp.

Meerdere robots

Wanneer het ontwerp af is, maakt het systeem een lijst met alle houten onderdelen die moeten worden gemaakt. Vervolgens wordt deze lijst naar de robots gestuurd. AutoSaw bestaat uit twee kleine mobiele grijprobots, een cirkelzaagrobot en een Roomba met decoupeerzaag.

De grijprobots pakken het onbewerkte hout en brengen het naar de zaagrobots. Voor rechte stukken wordt het hout bewerkt met de cirkelzaag en voor lastigere vormen beweegt de Roomba over het oppervlak. Vervolgens kunnen de stukken in elkaar worden gezet met behulp van instructies op de computer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het systeem bevat nu templates voor stoelen, tafels en bureaus, maar in de toekomst kan het worden gebruikt voor grotere objecten. De IKEA kan zijn borst vast natmaken voor deze concurrent!

Bronnen: MIT-1, MIT-2, New Atlas

Beeld: MIT

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis