Worden andere zoogdieren ook ongesteld?

KIJK-redactie

17-01-2014 16:00:59

Orang-oetan

“Worden andere zoogdieren ook ongesteld?” vraagt Brian de Kort. “Of met andere woorden: hebben ze ook een menstruatiecyclus?”

Het antwoord is: ja, alle zoogdieren hebben een menstruatiecyclus. Ongesteld worden is echter alleen weggelegd voor mensen en een aantal gerelateerde primaten, zoals chimpansees en orang-oetans.

Dat deze apensoorten en de mens ongesteld worden, komt doordat ze een zogenoemde open menstruatie hebben, terwijl andere zoogdieren het doen met een gesloten variant. Bij die laatste groep wordt al het bloed dat zich tijdens de cyclus aan de baarmoederwand bindt, weer opgenomen door het lichaam. Bij mensen en primaten gebeurt dat maar voor een deel, waardoor ongeveer een derde via de vagina wordt uitgescheiden.

Wetenschappers denken dat die beperkte heropname komt doordat de opgebouwde baarmoederwand bij mensen en primaten veel dikker is dan bij andere zoogdieren. Die dikkere wand is nodig om het complexere embryo goed tot ontwikkeling te laten komen.

Overigens verschilt de lengte van de cyclus wel. Bij ratten duurt die maar vijf dagen, bij paarden drie weken en bij honden zelfs een halfjaar.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Hidde BoersmaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis