Zachte robotgrijper draait lampjes voor je in

Marysa van den Berg

12-10-2017 08:59:35

robotgrijper

Niet zo’n klusheld? Wetenschappers hebben een robotgrijper ontwikkeld die zowel lampjes voor je vervangt als een schroevendraaier hanteert.

Klussen moeten we allemaal weleens in huis. Maar wat als je twee linkerhanden hebt en zelfs een lampje of schroef indraaien al te veel is? Dan komen er in de toekomst robots die je daarbij wellicht kunnen helpen. Een zachte robotgrijper, ontwikkeld door een team van de University of California in San Diego, is de eerste stap hiernaar.

Kamers opblazen

De grijper is volgens de bedenkers uniek in de wereld van de zachte robotica omdat hij drie eigenschappen combineert: hij kan voorwerpen draaien, ‘voelen’ en er een driedimensionaal model van bouwen.

Dat draaien gebeurt met drie vingers, die elk uit drie zachte flexibele kamers bestaan. Zo’n kamer is pneumatisch, dat wil zeggen dat ze kunnen worden opgeblazen met lucht of leeggepompt. Door op het juiste moment na elkaar de kamers op te blazen, kunnen de vingers gaan draaien.

Driedimensionaal model

De vingers zijn in staat te voelen dankzij een siliconen rubberen ‘huid’. In die huid zitten geleidende koolstof nanobuisjes die als sensors dienen. Wanneer de vinger contact maken met een object verandert de geleidbaarheid van die buisjes.

De gegevens die de sensors verzamelen worden naar een controlebord verzonden. Daar wordt de informatie omgezet in een driedimensionaal plaatje van het vastgehouden voorwerp. Volgens de onderzoekers werkt dit als een soort CT-scan: veel tweedimensionale plaatjes (een soort plakjes) vormen samen een 3D-model.

Identificeren

Tenslotte wordt dit model gebruikt om de pneumatische kamers van de vingers op de juiste manier aan te sturen. Het team demonstreerde eind vorige maand op de International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) dat de grijper op deze manier in staat is om lampjes in te draaien, een schroevendraaier te hanteren en stukjes papier vast te houden.

De volgende stap is nu om machine learning en AI toe te gaan passen op de robotgrijper, zodat hij ook in staat is objecten te identificeren, in plaats van alleen maar te modelleren. Ook denken de onderzoekers dat een 3D-printer kan worden ingezet om de vingers duurzamer te maken. Betekent deze robot het einde van het programma ‘Help, mijn man is klusser’?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Presentatie op de IROS, University of California San Diego via EurekAlert!

Beeld: University of California San Diego

Lees ook:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes