Zebravinken bereiden embryo’s voor op warmer klimaat

Marysa van den Berg

19 August 2016 16:00

Zebravinken zingen voor hun eieren. Daarmee bereiden ze hun ongeboren jongen voor op onze warmer wordende wereld.

Zwangere vrouwen zijn niet de enige die graag zingen voor hun ongeboren kind. Ook in de natuur komt het voor. Daar is het zelfs bittere noodzaak. Zebravinken doen het om hun embryo’s al voor de geboorte te ‘programmeren’ op het leven in een warme wereld. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.

Incubatiegezang

Het biologenduo Mylene Mariette en Katherine Buchanan nam het zingen voor de embryo’s, incubatiegezang genoemd, op van 61 mannetjeszebravinken en een gelijk aantal vrouwtjes in grote volières. De opnames vonden plaats gedurende natuurlijke temperatuurschommelingen.

Pa en ma zebravink zongen hun kleintjes toe tijdens het laatste deel van de incubatie van de eieren, én bij een maximumtemperaturen van boven de 26 graden Celsius, zo constateerden Mariette en Buchanan.

Onstabiele moleculen

Om te zien of de babyvinkjes door het incubatiegezang ook echt beter voorbereid waren op die hogere temperaturen, stelden de onderzoekers eieren bloot aan ofwel incubatiegezang ofwel willekeurig zebravinkgezang.

Bij het uitkomen van de eieren bleek de groep jongen die het incubatiegezang had gehoord een stuk lichter dat zij die aan willekeurig gezang waren blootgesteld. Handig, want een lager gewicht geeft de vogel minder kans op de schadelijke opbouw van onstabiele moleculen in DNA, eiwitten en vetten, oftewel oxidatieve stress. Dus de babyvinkjes die hadden genoten van het incubatiegezang van pa of ma konden beter omgaan met stressvolle hoge temperaturen.

Aanpassing aan hogere temperaturen

Maar dat is niet alles. De onderzoekers volgden de jonge vinkjes bovendien terwijl ze volwassen werden. De groep die incubatiegezang had gehoord, bleek meer jongen te krijgen in het eerste broedseizoen. Bovendien nestten de mannetjes bij voorkeur op plekken met een hogere omgevingstemperatuur.

Het onderzoek laat daarmee niet alleen zien hoe zebravinken hun jongen al voorbereiden op een door het broeikaseffect warmer wordende wereld, maar ook dat hun gedrag zich aanpast aan die hogere temperaturen. Wat het leven natuurlijk een stukje makkelijker maakt. Dat hebben die zebravinken maar mooi geregeld.

Bronnen: Science, AAAS via EurekAlert!

Beeld: Andy TD Bennett


Meer Nieuws