Zeeotters goed voor het klimaat

André Kesseler

13 July 2010 10:00

Er worden overal ter wereld maatregelen genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Soms komt hulp uit onverwachte hoek.

Chris Wilmers van de Universiteit van Californië berekende dat zeeotters voor elke vierkante meter van hun leefmilieu 0,18 kilo CO2 uit de lucht halen. De wetenschapper en zijn team bepaalden ook dat als de zeeotter langs de Amerikaanse kust weer in normale aantallen voor zou komen, dat samen voor een ‘besparing’ van 10 miljard kilogram CO2 kan zorgen. En dat staat met de prijzen die op dit moment voor emissierechten worden betaald gelijk aan zo’n 550 miljoen euro.

En hoe gaat de zeeotter daar dan voor zorgen? Nou, doordat de zeeotter zee-egels eten, krijgt zeewier op de plekken weer een kans. Die onderzeese ‘wierbossen’ houden CO2 vast en dat is dan weer goed voor het milieu. Wilmers: “Op plekken waar vroeger veel zeewier groeide en waar de otter verdwenen is, zie je alleen nog maar bergen zee-egels. Verder niets.”

379px-Kelp-forest-Monterey

Voorlopig lijkt het met de zeeotter niet de goede kant op te gaan. Na een korte opleving in de jaren zeventig zijn de aantallen teruggelopen van een redelijk gezonde 125.000 naar 70.000 exemplaren.

800px-Sea-otter-map

Overigens pleit Wilmers niet alleen voor de zeeotter, maar ook voor andere diersoorten die ecologisch gezien een belangrijke rol kunnen spelen. Zo kunnen wolven ervoor zorgen dat er meer bomen groeien, door herten en konijnen te verschalken, die dan vervolgens geen jonge aanplant meer opvreten.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Mike Baird from Morro Bay, USA, Christophe Cagé


Meer Nieuws