Zeldzame Borneogoudkat vastgelegd op camera

KIJK-redactie

06 November 2013 16:00

Een bijzondere reeks van foto’s van de zeer zeldzame Borneogoudkat is vrijgegeven. Nog nooit kwamen er zoveel foto’s van deze katachtige tegelijk naar buiten.

Het oerwoud op het eiland Borneo is bijzonder: er wordt wel eens beweerd dat we meer van de oppervlakte van de maan weten dan van dit stukje aarde. De Borneogoudkat (Pardofelis badia) is mogelijk nog bijzonderder: het aantal waarnemingen van deze katachtige in het wild is gering. Nu hebben wetenschappers hem echter uitgebreid weten vast te leggen op camera.

De eerste foto van de Borneogoudkat werd gemaakt in 2003. In de periode daarna is er nog een handjevol foto’s in het wild gemaakt. De beelden die de onderzoekers nu hebben vrijgegeven, zijn uniek omdat er nog nooit zoveel in één keer zijn geschoten. Nog een bijzonder aspect: de beelden werden geschoten in een gekapt gebied, waar de Borneogoudkat eigenlijk niet werd verwacht.

De Borneogoudkat is een echte jager en eet vogels, knaagdieren en soms zelfs apen. De jacht gebeurt voornamelijk op de grond. Hoewel de kat een bedreigde diersoort is, blijft er hoop voor toekomstige generaties. Onderstaande beelden laten namelijk zien dat het mogelijk is dat de Borneogoudkat weet te overleven in gedeeltelijk gekapte gebieden.

Copyright Oliver Wearn  SAFE Project (3) bay cat Pardofelis badia

Copyright Oliver Wearn  SAFE Project (2) bay cat Pardofelis badia

Copyright Oliver Wearn  SAFE Project bay cat Pardofelis badia

Bronnen: PLOS ONE, Zoological Society of London via EurekAlert!

Beelden: Oliver Wearn/SAFE Project


Meer Nieuws