Zesde meteoriet gevonden in Nederland

Naomi Vreeburg

26-06-2017 11:00:54

meteoriet

We vinden niet vaak een meteoriet in Nederland. Maar deze keer was het toch echt raak in het Noord-Hollandse dorpje Broek in Waterland.

Het zal je maar gebeuren: een meteoriet van tien centimeter groot op je kop krijgen. Het kon je overkomen als je woensdagmiddag 11 januari een wandelingetje maakte door Broek in Waterland. Wetenschappers van Naturalis zullen vandaag de vondst presenteren van een halve kilo zware meteoriet die toen op het dak van een schuurtje in het Noord-Hollandse dorp plofte.

Smeltkorst

Geschrokken zijn de eigenaren van de schuur overigens niet: ze waren niet thuis toen de zwartgeblakerde meteoriet insloeg. Het projectiel is donker aan de buitenkant vanwege de zogenoemde smeltkorst. Deze laag wordt gevormd door wrijvingshitte wanneer de meteoriet met 10 km/s de dampkring binnendringt.

De meteoriet zou waarschijnlijk uit het gebied tussen Mars en Jupiter komen, zo vertelt Naturalis-geoloog Leo Kriegsman in het NOS Radio 1 Journaal. “Daar is een gebied vol met ruimtepuin en kleine planeetjes, waar veel meteorieten vandaan komen. Af en toe raakt er eentje uit zijn baan en dan komen ze soms aarde terecht.”

Vandalisme

Het gebeurt zo’n drie à vier keer per jaar dat een meteoriet in Nederland neerkomt, maar deze worden zelden teruggevonden. Dit exemplaar is slechts de zesde ooit gevonden in Nederland. De laatste keer was in 1990 in Glanerbrug, een dorp ten oosten van Enschede. Toen sloeg een meteoriet in in een huis. De politie Twente dacht in eerste instantie aan vandalisme. Niet vreemd, gezien dat een stuk vaker voorkomt…

Bronnen: Volkskrant, NOS

Beeld: NaturalisPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis