Zijn deze lelijke windmolens binnenkort verleden tijd?

KIJK-redactie

02 June 2010 10:00

Windenergie komt nu nog uit lelijke, grote en dure windmolens en -turbines. Maar de Vibro-Wind Research Group werkt aan een veel kleinere en goedkope versie die bij iedereen op het dak zou moeten passen.

Energieopwekkende windmolens zoals we die in Nederland kennen, vind je niet in de stad, laat staan bij iemand thuis op zijn dak. De molens zijn duur, enorm groot en volgens velen een vervuiling van de horizon. Daar komt in de toekomst wellicht verandering in.

De Vibro-Wind Research Group, die geheel bestaat uit studenten van de Amerikaanse Cornell-universiteit, heeft een systeem ontwikkeld dat compact en goedkoop is, en dat ieder lichtste briesje wind om kan zetten in stroom. Het geheim zit hem in de zogenoemde oscillators, gemaakt van piepschuim. Deze eenheden vangen ieder briesje wind op en zetten die energie om in mechanische trillingen. Deze trillingen leiden vervolgens tot elektriciteit dankzij een piëzo-elektrische omzetter. Die wekt stroom op als er bepaalde druk- of trekkrachten op worden uitgeoefend.

De technici die werken aan dit milieuvriendelijke apparaat hebben al contact gehad met een architect, die ervoor moet gaan zorgen dat de mini-windturbine straks keurig geïntegreerd kan worden in ieder gebouw. Zijn we meteen van die lelijke gangbare windmolens af.

Bronnen: Cornell University, via PhysOrg.com

Beeld: Miquel Saavedra


Meer Nieuws