Zo breng je makkelijk pleisters aan

KIJK-redactie

10-11-2016 16:00:45

In geval van nood kan de verpakking van pleisters voor heel wat stress zorgen. Dus maakte deze jonge Australische een nieuwe pleisterdispenser.

De tienjarige Bridgette Veneris uit Australië heeft een houder ontworpen die ervoor zorgt dat pleisters snel en gemakkelijk zijn aan te brengen. Je trekt simpelweg een pleister uit een soort plakbanddispenser en kan hem meteen aanbrengen. Haar apparaat, Faster Aid genaamd, moet voor minder afval zorgen en is sterieler dan de meeste houders. Haar ontwerp is dan ook ideaal voor eerste hulp, doktersposten en ziekenhuizen.

Veneris kwam op het idee toen ze zelf in het ziekenhuis lag en voor leukemie werd behandeld. Door haar ziekte bloedde ze makkelijk en daardoor viel haar op hoeveel moeite haar ouders en verplegers hadden met het uitpakken van pleisters. Ze was dan ook vastberaden om daar verandering in te brengen.

Plakbandrol

Het ontwerp van de Faster Aid is gebaseerd op de plakbandhouder. Er gaat een rol pleisters in het apparaat, die naar buiten komt als er een knop wordt ingedrukt. Aan de opening zitten mesjes vast die zich sluiten wanneer de pleister van vier centimeter is uitgerold. Daarmee wordt niet alleen de pleister afgesneden, maar sluit het apparaat ook hermetisch af. Dit zorgt ervoor dat de inhoud steriel blijft.

pleisters

LittleBIGidea

Toegegeven: Verneris is niet de eerste met het idee. Online zijn er meer plakbandachtige apparaten waar je pleisters uit kunt trekken. Maar desalniettemin won ze met haar Faster Aid ontwerp de Origin LittleBIGidea competitie. Dit is een wedstrijd in Australië die speciaal is ontwikkeld om jongeren aan te sporen dingen te ontwerpen en te testen. Een van de juryleden gaf aan dat idee van Verneris zo goed is omdat het juist zo simpel blijft. “Het maakt een normale handeling makkelijker, vermindert afval en lost een probleem op.”

Veneris mag nu samen met andere winnaars van de competitie op reis naar Amerika. Daar zal ze onder andere NASA’s Kennedy Spacecenter bezoeken. Bekijk hieronder hoe ze haar LittleBIGidea uitlegt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Science Alert, New AtlasPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar