Zuid-Afrika jaagt op duiven in voetbalstadion

KIJK-redactie

05 June 2010 16:00

Het WK voetbal in Zuid-Afrika staat voor de deur. Maar helemaal zonder problemen verloopt de voorbereiding niet. Na zorgen over de bouw van de stadions en de terreurdreiging van Al-Qaeda wacht nu een obstakel van heel andere orde: duivenpoep.

In speelstad Port Elizabeth huizen meer dan tienduizend duiven. En die hebben het voorzien op het Nelson Mandela Bay Stadium. Daarom heeft stadionmanager Rob Hichens drie slechtvalken ‘aangenomen’ die het stadion schoon moeten houden.

“Duiven geven erg veel rommel”, zegt Arnold Slabbert van het Urban Raptor Project tegenover AFP. “De duiven dragen allerlei ziektes bij zich die via uitwerpselen op de stoeltjes terechtkomen. Daarnaast trekt een duivenkolonie ook ratten aan, die op zoek gaan naar eitjes of kuikens. Kortom: je wilt geen duiven in een voetbalstadion, end of story.”

Ook komen er speciale vleermuizenboxen in en rondom het stadion, dat naast een meer ligt. Deze ligging en de verlichting van het stadion met 46.000 stoeltjes trekken allerlei insecten aan. De vleermuizen, die zo’n 130 muggen per uur kunnen eten, moeten dit probleem oplossen. Daarnaast komt er een grote valk in het stadion om kraaien te verjagen en is er al een zwaluwnest verwijderd.

Ik wil een geïntegreerde bestrijding van al het ongedierte. Er komt hier een compleet mini-ecosysteem”, aldus Slabbert.

Bronnen: AFP, via PhysOrg.com

Beeld: AFP/ANP


Meer Nieuws