Boek: Echt zwaar

kijkmagazine

14-06-2017 11:00:56

Echt zwaar - header

Echt zwaar behandelt hoe er in de loop der eeuwen tegen de zwaartekracht is aangekeken, van Aristoteles tot Erik Verlinde.

Twee jaar geleden besprak wetenschapsjournalist en Volkskrant-redacteur Martijn van Calmthout heden en verleden van de quantummechanica in Echt quantum, dat inmiddels aan zijn vierde druk toe is en ook werd vertaald naar het Engels. In zijn nieuwe boek krijgt de zwaartekracht dezelfde behandeling.

Echt quantum onderscheidde zich van vergelijkbare boeken doordat het verhaal was gegoten in de vorm van een gefingeerd gesprek tussen Van Calmthout en natuurkundegrootheden Albert Einstein en Niels Bohr in een Brusselse brasserie. Echt zwaar heeft een vergelijkbare opzet: deze keer brengt de auteur in het Parijse Panthéon een nacht en een dag door met natuurkundige Léon Foucault, die met zijn beroemde slinger aantoonde dat de aarde draait.

Echt zwaar - coverOudgedienden en recente ontwikkelingen

Nu blijkt Foucault niet de meest spraakzame gesprekspartner, waardoor Van Calmthout toch vooral zelf aan het woord is. In een kleine tweehonderd pagina’s behandelt hij hoe er in de loop der eeuwen tegen de zwaartekracht aan werd gekeken.

Leuk is dat er daarbij niet alleen aandacht is voor het werk van oudgedienden als Aristoteles, Newton en Einstein, maar ook voor heel recente ontwikkelingen. Denk daarbij aan de eerste directe detectie van zwaartekrachtsgolven of de zwaartekrachtstheorie van de Nederlander Erik Verlinde.

Bij het bespreken van al deze onderwerpen toont Van Calmthout zich een geroutineerd popularisator met een vlotte stijl. Beetje jammer is alleen dat de ingewikkeldere onderwerpen niet heel erg worden uitgediept. Wie bijvoorbeeld hoopt eindelijk eens in detail te lezen hoe Verlinde’s theorie nu écht in elkaar steekt of meer wil weten over zwaartekrachtsgolven dan de artikelen in kranten en tijdschriften eerder vertelden, zal daardoor in Echt zwaar niet helemaal aan zijn trekken komen.

*** | 192 pagina’s | € 18,95

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis