Het meest gelezen KIJK-nieuws van 2019

Laurien Onderwater

29 December 2019 10:59

kijk-artikelen

Welke berichten op de website van KIJK werden het afgelopen jaar het best gelezen? Bekijk hier de top vijf!

5) Kleur of toch niet?

Van optische illusies krijgen we hier op de redactie geen genoeg, en onze lezers ook niet. In augustus deed opnieuw een leuke illusie de ronde. Te zien is een foto van studenten die geconcentreerd naar hun laptop turen. Door de felgekleurde rasters bovenop het kiekje lijkt het in kleur te zijn geschoten. Toch is het tegendeel waar; de foto is zwart-wit (lees: grijstinten). Hoe dat zit lees je hier.

4) Duivelse wormen

Er zijn organismen die onder de meest extreme omstandigheden kunnen gedijen, maar de duivelworm (Halicephalobus mephisto) spant toch wel de kroon. Onderzoekers troffen de nematode aan in een aquifer 1,3 kilometer onder het aardoppervlak nabij de Beatrix-goudmijn in Zuid-Afrika. Het water in die ondergrondse ‘holte’ is meer dan 6000 jaar oud, warm (37 °C), licht-basisch (pH 7,9), zuurstofarm en rijk aan methaan. Kortom: geen prettige woonplaats.

Later werden de wormpjes ook nóg dieper gevonden; tot 3,6 kilometer. En dat is aanzienlijk. Dat die diepe ondergrond eencellige microben huisde, wisten we immers wel, maar nog nooit zag men er meercellig leven. Bikkels van de bovenste plank!

3) Driften met de USS Ford

Zoals bijna elk zichzelf respecterend militair project, ging ook de USS Ford-klasse – een nieuwe generatie Amerikaanse vliegdekschepen – door alle budgetten en leveringsdeadlines heen. En hoewel nog niet alle problemen zijn opgelost, begon de marine eerder dit jaar toch aan de eerste testvaarten om te bekijken of de rest van de spullen aan boord wel werkt. En dat levert spectaculaire plaatjes op die jullie klaarblijkelijk ook konden waarderen, want dit artikel is het op twee na beste gelezen verhaal.

2) Halo drive

Sinds 2016 behandelt sterrenkundige Jean-Paul Keulen elke maand een speculatief idee uit de wereld van de natuur- of de sterrenkunde. Zo bedacht David Kipping, astronoom aan de Columbia-universiteit in New York, dat twee om elkaar heen bewegende zwarte gaten een ruimteschip wel een boost kunnen geven. Hoe Kipping dat voor zich ziet, kun je hier uitgebreid lezen.

1) Niet zo’n verrassing

Het komt niet als een verrassing dat ook dit jaar de Complot!-aflevering over mensen die denken dat de aarde plat is, het meest gelezen artikel op onze site is.

Flat Earthers geloven dat de aarde een platte schijf is, omringd door een ijsmuur (zoals de White Wall in Game of Thrones). Alle modellen van een ronde aarde die seizoenen, verduisteringen, zonsopkomsten en zonsondergangen perfect beschrijven? Leugens, zeggen de aanhangers. Foto’s van de ronde aarde vanuit de ruimte? Overheidssamenzweringen.

Veel mensen zullen de platte-aarde-gelovers voor gek verklaren. Toch kent de Flat Earth Society heel wat volgelingen wereldwijd. Ook een aantal KIJK-lezers ziet wel wat in de theorie. En die aanhangers gaan maar al te graag de discussie aan met de non-believers.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws