Hoe ontstaan hittegolven in Nederland?

KIJK-redactie

03 augustus 2020 11:59

hittegolf

Als we minstens vijf zomerse, waarvan drie tropische, dagen hebben gehad, spreken we van een hittegolf. Maar hoe ontstaat die in ons land?

Een hittegolf is een periode waarin het bovengemiddeld warm is. Over de oorzaak zegt de term niks. In Nederland spreken we van een hittegolf als het in De Bilt vijf opeenvolgende dagen 25 graden Celsius of meer is, waarvan het drie dagen warmer moet zijn dan 30 graden. In andere landen gelden andere definities. Maar hoe, zo vraagt Melanie uit Utrecht zich af, kan de temperatuur zo hoog oplopen?

Lees ook:

Hittegolf

De temperatuur wordt grotendeels gereguleerd door de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. Op het noordelijk halfrond draait de wind rond hogedrukgebieden met de klok mee, rond lagedrukgebieden tegen de klok in. Als er dus een hogedrukgebied boven Oost-Europa ligt en een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, veroorzaakt dat in Nederland een zuidenwind (zie de illustratie).

Die wind transporteert hete lucht vanuit Afrika, en veroorzaakt warme dagen. Als de drukgebieden lang op één plek blijven liggen, kan zo een hittegolf ontstaan. Ook oostenwind kan ’s zomers heet zijn, doordat die van land komt – in tegenstelling tot verkoelende westenwind uit zee. Vooral in periodes van droogte warmt de lucht boven land sterk op. Nu de gemiddelde temperatuur door de klimaatverandering stijgt, zullen schommelingen rond dat gemiddelde vaker tot hittegolven leiden.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Marlies ter Voorde

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Science