Zitten er ook voordelen aan global warming?

KIJK-redactie

09 October 2017 10:59

global warming

Er gaat geen dag voorbij of er wordt gewaarschuwd in het nieuws voor global warming. Maar zitten hier ook nog voordelen aan?

Heeft de klimaatverandering alleen maar nadelen, vraagt lezer Roland Ridder, of zijn er ook gebieden waar de opwarming gunstig is?

Baat bij

Vooral in de gematigde en noordelijke streken – waar Nederland bij hoort – heeft de opwarming van het klimaat voordelen. Zo kan het toerisme aan de Nederlandse kust er baat bij hebben als het in de zomer een paar graadjes warmer wordt.

Ook voor sommige gewassen in deze gebieden is het gunstig als de temperatuur enigszins stijgt. Het groeiseizoen wordt dan langer en de opbrengst gaat omhoog. Je ziet dat nu al aan de wijnbouw in Nederland. En de warmte is goed voor de noordelijke bossen: in de bergen schuift de boomgrens omhoog.

In zuidelijkere landen zal de oogst juist achteruitgaan. Dat biedt Nederland economisch gezien extra kansen, maar je moet een beetje cynisch zijn om ook dat als een voordeel te beschouwen. Overigens gaat de klimaatverandering ook in Nederland gepaard met nadelen, zoals zeespiegelstijging, verzilting van de bodem en vaker extreem weer. Dus wie aan de dijk woont en het overstromingsgevaar ziet toenemen, zal minder blij zijn dan de wijnboer met zijn mooie oogst…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 8/2017.

Tekst: Marlies ter Voorde

Lees ook: 

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws