Hoeveel mensen heb je nodig om een kamer te verwarmen?

KIJK-redactie

17 April 2017 13:00

verwarmen

Hoeveel mensen moeten er op een feestje zijn om een woonkamer tot 21 graden te verwarmen? 

Je kent het wel. Je staat tijdens een feestje in een overvolle kamer en de temperatuur loopt door al die warme lijven steeds hoger op. Dan ligt zo’n vraag, zeker na een paar biertjes, erg voor de hand. Dus: hoeveel mensen zou je nodig hebben om een gemiddelde woonkamer tot een aangename 21 graden op te warmen?

Kachel van 100 watt

Wat een mens aan warmte produceert, is makkelijk na te gaan op grond van het voedsel dat we nodig hebben. Een volwassene die zich lichamelijk niet bijzonder inspant, heeft dagelijks een hoeveelheid voedsel nodig met een energie-inhoud van een kleine 10 MJ (in oude eenheden heette dat zo’n 2000 à 2500 kilocalorieën per dag). Als we dat delen door het aantal secondes in een dag, kom je uit op ongeveer 100 J/s, ofwel 100 watt. Een mens is dus een kachel van ruwweg 100 watt.

Hoeveel van die kachels heb je nodig om een kamer op 21°C te houden? Dat is een kwestie van de warmteverliezen compenseren, en die hangen natuurlijk af van de grootte van de kamer, de mate van isolatie en vooral de buitentemperatuur. We gaan uit van woonkamer met een inhoud van 85 m3, een raam van 8 m2 (dubbel glas) en een buitenmuur (spouwmuur zonder isolatie) van 15 m2.

Met z’n achten

Voor zo’n woonkamer heb je dan, bij een winterse buitentemperatuur van 5°C, ongeveer 800 W nodig. Als we dus met z’n achten zijn, moet het lukken. En als we maar met z’n vijven zijn? Geen nood. Dan steken we gewoon drie kaarsen aan. Want een kaarsvlam blijkt – heel toevallig – ook zo’n 100 watt te produceren.

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock/Getty Images


Meer KIJK antwoordt