Kun je je hond of kat aansteken als je ziek bent?

KIJK-redactie

27 December 2016 09:13

hond

Kunnen we ons huisdier ziek maken als we zelf de griep hebben? KIJK geeft antwoord. 

Honden- en katteneigenaren hebben vaak veel over voor hun huisdieren. Ze geven uitgebalanceerde voeding, inentingen tegen wormen, en medicijnen als ze ziek zijn. Er zijn zelfs dierenliefhebbers die hun viervoeters uit de buurt houden wanneer ze zelf verkouden zijn of de griep hebben. Is dit overdreven of kunnen zieke mensen daadwerkelijk hun huisdier aansteken?

Virusenvelop

Nee, er zijn geen gevallen bekend waarbij het baasje zijn of haar verkoudheid of griepje aan een huisdier heeft overgedragen. Honden en katten kunnen wel degelijk verkouden worden, maar dit komt door heel andere virussen dan de ellendelingen die ons een snotneus bezorgen. De virussen die bij mensen verkoudheid en griep veroorzaken, krijgen geen grip op onze huisdieren. Dat komt doordat deze ziekmakers zich specifiek hebben aangepast aan menselijke cellen.

Zowel de buitenkant van een virus (de virusenvelop) als van een dierlijke cel (het celmembraan) heeft receptoren. Dit zijn bepaalde eiwitmoleculen die als ‘slot en sleutel’ fungeren. De receptoren van een mensenvirus binden zich aan de receptoren van een menselijke cel, maar niet aan een honden- of kattencel. Daardoor kan het mensenvirus die honden- of kattencel nooit binnendringen, zich niet vermenigvuldigen of verspreiden en dus geen schade aanrichten.

Hiv

En hoe zit het met een serieuze besmetting, zoals hiv? Ook als je het hiv-virus draagt, hoef je niet bang te zijn dat je je huisdier besmet. Hiv is niet voor niets de afkorting van human immunodeficiency virus. Hoewel wetenschappers denken dat dit virus bij apen is ontstaan, zijn alleen mensen vatbaar voor hiv.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2016.


Meer Artikelen