KIJK op de wereld: eilandje kopen?

André Kesseler

29 January 2023 09:00

Great Exuma

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: Great Exuma.

We hangen boven een paar uitlopers van Great Exuma, het grootste van de meer dan 365 eilanden die samen het Exuma-district van de Bahama’s vormen. De uitlopers zijn zogenoemde cays, een soort minieilandjes die bovenop een koraalrif zijn gevormd. Ze bestaan bijna helemaal uit opgehoopte resten van dode planten en dieren. Kleine getijdeverschillen zorgen ervoor dat het water met kracht door de geulen tussen de cays wordt gejaagd en dat levert dit soort fraaie patronen op.

Lees ook:

Overigens zijn privé-eilandjes als deze erg gewild. Ze worden voor bakken vol dollars door de rijken der aarde opgekocht, die er vervolgens een dure villa op poten en voor de kust een jachthaven laten uitbaggeren. Voor een beetje vertier kunnen ze naar George Town, de 1000 inwoners tellende hoofdstad van Exuma, die op ongeveer 15 kilometer afstand ligt. Een klein lichtpuntje in hun verder zo droevige bestaan…

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar [email protected].

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws