Picture Perfect: bijzondere bijenraat

Annelies Bes

27 July 2020 08:59

Spirale honingraat gebouwd door bijen (Tetragonula carbonaria)

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: bijen bouwen knappe honingraat.

Bijen zijn fantastische bouwmeesters. Als je ooit een bijenraat in handen hebt gehad, heb je je vast verwonderd over de kunsten van deze insecten. Iedere zeshoek lijkt tot in perfectie afgemeten. En hoe creëren ze in hemelsnaam zulke ingewikkelde structuren?

Lees ook: Picture Perfect: Anna’s kolibrie

Mysterieus

De Australische steekloze bij (Tetragonula carbonaria) doet daar nog een schepje bovenop. In plaats van de gebruikelijke honingraat, bouwen deze beestjes hun kraamkamers in de vorm van een indrukwekkende spiraal. Om de stevige broedcellen te bouwen scheiden de werksters een speciale waxsubstantie uit en mixen deze met hars tot een stevig materiaal.

Nog altijd bleef het een mysterie hoe en waarom deze bijen een spiraalstructuur bouwen. Een groot team wetenschappers deed onlangs een poging dit op te lossen. Het ontwierp complexe wiskundige formules om de bijenraatpatronen uit te pluizen. Hierbij ontdekten de onderzoekers iets frappants: de raten tonen enorm veel gelijkenis met de vorming van natuurlijke kristallen. Helaas is hiermee de evolutionaire reden voor dit gedrag natuurlijk nog niet opgelost. Hier mogen de wetenschappers de hersens nog even over kraken.

Spirale honingraat gebouwd door bijen (Tetragonula carbonaria)
© Tim Heard

Bronnen: Journal of the Royal Society Interface, ScienceAlert, Live science

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws