Picture Perfect: horizontale ‘regenboog’

Laurien Onderwater

06-04-2020 08:59:35

circumzenitale boog horizontale regenboog

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijzonder natuurverschijnsel.

In deze sombere tijd kunnen we wel wat kleur gebruiken. In die behoefte voorziet Cessna Kutz ons met deze prachtige foto, genomen boven Lake Sammamisch in de Amerikaanse staat Washington. Op de foto lijken we een horizontale regenboog te zien. Hoe wordt deze veroorzaakt?

Lees ook: Gevechtsvliegtuig vliegt door regenboog heen

circumzenitale boog
© Cessna Kutz

Circumzenitale boog

In feite is hier geen sprake van een regenboog. Een regenboog is een optische illusie. Hij duikt op als de zon door waterdruppels schijnt en het licht wordt gebroken en weerspiegeld. Dit kunnen we zien wanneer we met onze rug naar de zon toe staan.

Hier is echter sprake van een zogeheten circumzenitale boog. Deze boog, een halo, wordt gevormd door de breking van zonlicht in ijskristallen die in de atmosfeer zweven, meestal in cirruswolken. In zijn volledige vorm heeft de boog het uiterlijk van een grote, helder spectrumkleurige band (rood is de bovenste kleur) die parallel aan de horizon loopt. Het fenomeen doet zich alleen voor als de zon hoger staat dan 58 graden boven de horizon.

Bron: IFLScience

Beeld: Cessna Kutz/Facebook

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws