Picture Perfect: plasmabombardement

Laurien Onderwater

04 May 2020 08:59

wolfraam plasmabombardement

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een belangrijk onderdeel van ITER is geslaagd voor de test.

Het is dit jaar 35 jaar geleden dat tijdens de top in Genève de ITER-samenwerking begon (iter is Latijn voor ‘de weg’). Het doel: aantonen of en hoe kernfusie haalbaar is als energiebron. Kernfusie is immers de grote hoop voor de toekomst: een schone manier van energie opwekken, zonder veel van de nadelen van de huidige kerncentrales.

Lees ook: Drie concurrenten van ITER

Inmiddels is de bouw van de kernfusiereactor ruim over de helft, en onlangs heeft een belangrijk onderdeel – de reactorwand – een succesvolle test ondergaan. Delen van de wolfraam wand werden in een 20 uur durend experiment blootgesteld aan een plasmabombardement (bestaande uit helium en deuterium) in Magnum-PSI, de enige faciliteit ter wereld die deze extreme omstandigheden kan halen. De test was het equivalent van een jaar lang op volle kracht experimenteren in de kernfusiereactor van ITER.

Screenshot uit het filmpje. Een blok wolfraam kreeg 20 uur lang helium- en deuteriumplasma op hoge intensiteit te verduren. © DIFFER

De condities van bovengenoemd experiment waren vergelijkbaar met de extreme hitte en deeltjes aan het oppervlak van de zon. Onze zon is per slot van rekening een kernfusiereactor: in het centrum van de ster vinden al miljarden jaren aan de lopende band kernfusiereacties plaats.

Bekijk hier een filmpje van het experiment:

Bronnen: DIFFER, KIJK 1/2019

Beeld: DIFFER

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Science