3 concurrenten van ITER

KIJK-redactie

06-12-2018 08:59:21

kernfusie ITER

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) is weliswaar het grootste en duurste, maar lang niet het enige kernfusie-experiment ter wereld. Hier enkele andere projecten.

1) National Ignition Facility

In deze installatie in Californië worden 192 laserbundels op een bolletje met fusiebrandstof gericht om kernfusiereacties te laten plaatsvinden.

© LLNL

2) Wendelstein 7-X

In het Duitse Greifswald staat deze experimentele reactor. Dankzij de grillige wokkelvorm wordt het plasma waarin de kernfusiereacties plaatsvinden veel langer in stand gehouden dan in ITER.

© MPI

3) SPARC

Deze Amerikaanse reactor is een stuk kleiner dan ITER. Dat is mogelijk dankzij materialen die bij veel hogere temperaturen supergeleidend worden dan de supergeleiders in de ITER-magneten.

© MIT

Dit is een kader uit het artikel ‘Een grote stap richting kernfusie’ te vinden in KIJK 1/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 december tot en met 23 januari.

Meer informatie:

Tekst: Jean-Paul Keulen

Openingsbeeld: ITER IO

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis