3 concurrenten van ITER

KIJK-redactie

06-12-2018 08:59:21

kernfusie ITER

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) is weliswaar het grootste en duurste, maar lang niet het enige kernfusie-experiment ter wereld. Hier enkele andere projecten.

1) National Ignition Facility

In deze installatie in Californië worden 192 laserbundels op een bolletje met fusiebrandstof gericht om kernfusiereacties te laten plaatsvinden.

© LLNL

2) Wendelstein 7-X

In het Duitse Greifswald staat deze experimentele reactor. Dankzij de grillige wokkelvorm wordt het plasma waarin de kernfusiereacties plaatsvinden veel langer in stand gehouden dan in ITER.

© MPI

3) SPARC

Deze Amerikaanse reactor is een stuk kleiner dan ITER. Dat is mogelijk dankzij materialen die bij veel hogere temperaturen supergeleidend worden dan de supergeleiders in de ITER-magneten.

© MIT

Dit is een kader uit het artikel ‘Een grote stap richting kernfusie’ te vinden in KIJK 1/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 december tot en met 23 januari.

Meer informatie:

Tekst: Jean-Paul Keulen

Openingsbeeld: ITER IO

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws