Picture Perfect: parelmoerwolken

Laurien Onderwater

27 January 2020 08:59

iriseren wolken

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: wolken die iriseren.

Wolken saai? Welnee, naast het feit dat ze de meest wonderbaarlijke vormen kunnen aannemen, vertonen ze zo nu en dan ook alle kleuren van de regenboog. Dit fenomeen, iriseren geheten (vernoemd naar de Griekse godin van de regenboog: Iris), is prachtig in beeld gevangen door fotograaf Göran Strand in Östersund, Zweden.

Iriseren

Iriserende of parelmoerwolken zijn gevormd uit kleine waterdruppels van min of meer dezelfde grootte. Als wolken zich, vanuit het perspectief van de aanschouwer, dicht in de buurt van de zon bevinden, buigen de waterdruppels het zonlicht – een verschijnsel dat in de natuurkunde diffractie wordt genoemd. De kleuren zijn afhankelijk van de grootte van de waterdruppels en van de manier waarop het licht op het wolkendek valt.

De reflectie in het water van de parelmoerwolken doet overigens aan een grote olievlek denken. Ook daarin worden de kleuren veroorzaakt door irisatie.

Strand maakte ook nog een jaloersmakende timelapsevideo van de wolken.

Bronnen: NASA, Atmospheric Optics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's