Deze robot geeft onderwijs aan andere robots

Laurien Onderwater

11-05-2017 16:00:55

C-LEARN

Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waardoor de ene robot iets uit kan leggen aan de andere robot.

Een robot bouwen is een pittige klus, maar een bot bepaalde taken leren uitvoeren is nog moeilijker. Dus een robot bouwen die het lesgeven van je overneemt, is dan zeer welkom. Een onderzoeksteam van MIT is daar in geslaagd. De wetenschappers ontwikkelden een technologie waardoor een robot iets nieuws kan leren en deze ‘kennis’ vervolgens doorgeeft aan een andere bot.

Twee methodes

Er zijn twee manieren om een robot te leren een bepaalde taak te laten uitvoeren: bewegingsplanning en nabootsing.  De meeste robots leren via bewegingsplanning, waarbij een programmeur elke beweging van de robots motor specificeert. Sommige robots leren via nabootsing, waarbij de bot kijkt naar menselijke bewegingen en die vervolgens zelf uitvoert. Maar beide methodes hebben ook flink wat nadelen.

C-LEARN

De nieuwe technologie van MIT, C-LEARN genaamd, is een combinatie van bovenstaande methodes, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van de voordelen. Ofwel: C-LEARN stelt een robot in staat om een taak door middel van nabootsing te leren en die informatie vervolgens te vertalen in bewegingsplanning algoritmen die andere robots weer kunnen gebruiken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe het werkt

De onderzoekers geven de robot eerst informatie over hoe hij een aantal verschillende objecten kan oppakken in diverse posities en oriëntaties. Deze informatie vormt een soort ‘bibliotheek’ die de robot, wanneer nodig, kan raadplegen om een specifieke opdracht te kunnen uitvoeren.

Daarna laten de onderzoekers de taak zien waarvan ze willen dat de robot hem uitvoert. De robot duikt in zijn bibliotheek op zoek naar de informatie die hij nodig heeft om die specifieke opdracht te kunnen uitvoeren. Vervolgens bouwt de bot een bewegingsplanning algoritme op die een andere robot kan gebruiken om dezelfde taak uit te voeren.

Piece of cake

De volgende stap is om robots te leren botsingen te vermijden en geavanceerdere opdrachten te laten uitvoeren. Maar nu al vergemakkelijkt C-LEARN het programmeren van robots enorm. In plaats van meerdere bewegingen manueel in te voeren bij een robot, zodat hij een taak kan uitvoeren, kan een programmeur nu op de gedeelde bibliotheek vertrouwen. Een fluitje van een cent dus!

Bronnen: MIT (PDF), MIT News, Popular Mechanics, Gizmodo

Beeld: MITPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes