Succes ermee…

VB

11 April 2010 10:00

Ik ben uitermate geschikt als basketbalspeler, zou het verdomde ver kunnen schoppen als premierkandidaat, en ben in theorie succesvoller dan Katja Schuurman. Maar jammer genoeg ben ik bang voor de bal, is mijn retorica niet bijster sterk en laat mijn acteertalent ook te wensen over.

Theoretisch gezien echter had dit alles zomaar gekund: ik ben tenslotte in januari geboren, mijn achternaam begint met een B, en ik toren (in letterlijke zin) hoog boven Katja uit. Uit onderzoek is gebleken dat al deze elementen invloed hebben op je mate van succes.

Ach ja, succes… Voor de wetenschap een prachtig thema. Want wat maakt nou dat de één wel doorbreekt en de ander blijft hangen in middelmatigheid? Waarom is de ene gadget de musthave van de eeuw en de ander bij voorbaat een flop (zie Tech-toys)? En waarom werd Wilders zo populair en aan Kant zo pijnlijk getwijfeld? De onderzoekspublicaties over deze thema’s zijn niet aan te slepen. En daarom een prachtig onderwerp om op de typische KIJK-manier te ontrafelen.

En jij, beste lezer, kunt er niet alleen je voordeel mee doen tijdens je eigen weg naar de top (zie ‘Manipulatie: de sluiproute naar de top’), je kunt het na het lezen van De Andere KIJK ook beter relativeren. Zeer verstandig ook, dat laatste. Want bij mij brak de paniek toch lichtelijk uit, toen ik stuitte op het verband tussen een knappe verschijning en een hoger salaris. Want wat wil mijn loon dan eigenlijk zeggen over de visie van mijn baas op mijn uiterlijk?

Ach, zoals Bas Haring ook zegt (KIJK 5/2010, pagina 32): at the end of the day ‘gaat het toch om zwemmen in de zee’.

Dit is de hoofdredactionele column van KIJK 5/2010.


Meer Artikelen