Zo dicht mogelijk op de vulkaan

KIJK-redactie

26 May 2010 13:00

Europa is al maanden in de ban van de Eyjafjallajökull. De IJslandse vulkaan rommelt en kraakt en braakt bijna onafgebroken lava uit. Halverwege april legde hij met zijn aswolk het vliegverkeer in Europa plat. Amper twee weken eerder keek KIJK het natuurgeweld op IJsland recht in de ogen.

De vulkaan met de onuitspreekbare naam doet geen moeite om zich te verstoppen. Eyjafjallajökull verraadt zich al op grote afstand door een wolk uit te zuchten die niet lijkt op de andere wolken aan de hemel. De grauwe, grijze aswolk lokt talloze toeristen die na de uitbarsting van 20 maart halsoverkop een vliegreis IJsland boekten. Want hoe vaak in je leven krijg je de kans om een actieve vulkaan te bewonderen? De toeristenindustrie speelt hier op in met helikoptervluchten, jeeptours en zelfs barbecues op lavastenen.

“Dit type eruptie noemen we een toeristenuitbarsting”, zegt gids Kristjan Vilhelmsson begin april, vlak vóór een tweede, grotere uitbarsting het Europees vliegverkeer zal lamleggen. “De uitbarsting is niet heel groot en relatief makkelijk bereikbaar. Er komen duizenden mensen op af. Dat is goed voor het toerisme en dus voor de IJslandse economie.”

Hoewel de affiches het aanprijzen als een leuke outdoorvakantie, is een bezoek aan de Eyjafjallajökull zeker niet zonder gevaren, vindt Vilhelmsson. “Mensen beseffen niet hoe enorm veel power schuilgaat onder deze gletsjer. Vorige week ontstond net achter de eerste krater een tweede scheur waar lava uit kwam zetten. Dat gebeurde zonder enig voorteken. Een paar uur eerder stonden op exact die plek tientallen toeristen. Er zijn nu geen doden gevallen, maar dat had heel anders kunnen aflopen…”

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 7/2010, in de winkel van 4 juni t/m 1 juli. De tekst werd geschreven door Sander Koenen, de foto’s gemaakt door Fred Kamphues e.a.

Beeld: Fred Kamphues


Meer Artikelen