Curiosity schiet scherpste panoramafoto ooit van Mars

Annelies Bes

06-03-2020 10:59:00

Opnieuw brengt de marsrover ons een spectaculaire plaat. Dit keer een haarscherpe 360-graden-foto van Glen Torridon.

Curiosity is normaal gesproken druk bezig met exploreren, het nemen en meten van samples en het doen van chemische proefjes. Maar tijdens de Thanksgiving-vakantie, afgelopen jaar, hield hij zich bezig met een heel andere taak: het nemen van de meest gedetailleerde 360-graden-shot van Mars ooit. Het resultaat is verbluffend. We krijgen zelfs de kans om Curiosity’s thuisbasis, Glen Torridon, te verkennen.

Lees ook:

Miljard pixels

“Terwijl de meesten van het NASA-team thuis heerlijk genoten van de kalkoen, schoot Curiosity deze lust voor het oog,” vertelt NASA-wetenschapper Ashwin Vasavada van het Curiosity-project. Voordat het team vertrok, programmeerde het een ingewikkelde lijst van commando’s, zodat het ruimtekarretje zelfstandig aan de slag kon tijdens de vakantie.

In de periode van 24 november tot 1 december maakte de rover met zijn hightech Mastcam in totaal 6,5 uur lang foto’s. Op vier verschillende dagen nam de camera tussen twaalf en twee uur ’s middags foto’s, zodat ieder beeld van hetzelfde licht was voorzien. De panorama kwam tot leven door het samenvoegen van meer dan duizend hoge kwaliteitsfoto’s, en telt maar liefst 1,8 miljard pixels. Hierdoor is het mogelijk om ver in te zoomen, terwijl het beeld haarscherp blijft.

Scherpste panorama foto van Mars: 1,8 miljard pixels
Scherpste panorama foto van Mars: 1,8 miljard pixels

Met een kleinere lens maakte de ruimtekar ook nog een tweede panoramafoto van ‘slechts’ 650 miljoen pixels – waarop hij zelf ook te bezichtigen is. Duidelijk zie je hier de robotarm en platform in beeld.

Een kleine, tweede plaat van Curiosity: 650 miljoen pixels
Een kleine, tweede plaat van Curiosity: 650 miljoen pixels

Bekijk hier de foto’s in volledige resolutie

Glen Torridon

Op beide panorama’s kijken we uit over het Marslandschap Glen Torridon. Ruim zeven jaar geleden landde Curiosity in deze regio op de gigantische Galekrater, aan de voet van de berg Aeolis Mons (Mount Sharp). In Glen Torridon verzamelde het ruimtewagentje steenmonsters waarin kleimineralen werden aangetroffen die alleen gevormd kunnen zijn met behulp van water. Op deze plek lag vroeger waarschijnlijk een groot zoutmeer. Op de achtergrond van de foto is de rand van deze krater duidelijk zichtbaar.

Op dit moment reist Curiosity af naar een nieuwe bestemming: Greenheugh pediment – onderaan de Aeolis Mons. Onderzoekers hopen hier meer informatie te verzamelen over de geschiedenis van de planeet. Wie weet schiet de wagen hier ook weer zo’n adembenemende plaat. In de tussentijd genieten we nog even van Glen Torridon.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: NASA, Science Alert, CNN

Beeld: NASA/JPL-Caltech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws