ExoMars-missie uitgesteld tot 2022

Laurien Onderwater

13-03-2020 12:52:11

ExoMars Rosalind Franklin

Marsrover Rosalind Franklin zou eind juli naar de rode planeet vertrekken, maar de lanceerdatum is opgeschort.

Mensen werken massaal thuis, hoge scholen en universiteiten sluiten hun deuren en supermarkten worden geplunderd. Het coronavirus houdt ons allemaal in haar greep. En nu heeft de pandemie zelfs gevolgen voor de ruimtevaart. De lancering van Marsrover Rosalind Franklin, onderdeel van de ExoMars-missie van de ESA en Roskosmos, is namelijk uitgesteld tot 2022.

Lees ook:

Rosalind Franklin

Het karretje zou eind juli van dit jaar worden gelanceerd, maar technici vrezen dat ze te weinig tijd hebben om ervoor alle benodigde tests uit te voeren. Het steeds verder verspreidende coronavirus heeft hier ook een aandeel in, omdat werknemers uit onder andere Rusland, Italië en Frankrijk een reisbeperking opgelegd hebben gekregen.

“We willen 100 procent zeker zijn van een succesvolle missie. We kunnen ons geen fouten veroorloven”, vertelde ESA-directeur Jan Wörner gisteravond tijdens een ingelaste persconferentie.

Twee bestemmingen

De belangrijkste missie van Rosalind Franklin, vernoemd naar de ontdekker van de DNA-structuur, wordt het onderzoeken van gebieden waar mogelijk leven is ontstaan. Ook moet de Marsrover monsters verzamelen van stenen die door een latere missie naar de aarde worden gebracht.

De plekken die het karretje op de rode planeet gaat bezoeken, zijn in 2018 na lang beraad vastgesteld: de Jezero-krater en Midway. Het eerste gebied is rijk aan rivier- en meersediment dat mogelijk aanwijzingen voor vroeger leven huist. Midway bevat zeer oud gesteente. Bovendien ligt dat met zo’n 28 kilometer nog op een redelijke afstand van de krater.

De eerstvolgende kans om Rosalind Franklin te lanceren zal pas in 2022 zijn. Dan pas staan de aarde en Mars weer gunstig ten opzichte van elkaar.

Bronnen: ESA, BBC News, Gizmodo

Beeld: ESA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws